Zmiešajte klinčeky s alpou a nebudete sa stačiť čudovať, čo táto kombinácia dokáže!

Spread the love

Klinček je často spomínané korenie, ktoré určite všetci dobre poznáme. Jeho typickú aróma si tak nejako automaticky spájame s vareným vínom, ktoré si doprajeme nielen počas Vianoc. Aj keď sa jedná o korenia, ktorému veľa ľudí nevenuje príliš pozornosti, v skutočnosti nám toho môže veľa ponúknuť.

Využitie nachádza nielen pri príprave už spomínaného vareného vína, ale často je prísadou celej rady sladkých pokrmov, pridáva sa aj k mäsu alebo do ryže pre prevoňanie. Za výraznú arómu vďačí silici.

Korenie s dezinfekčnými účinkami

Ak hovoríme o klinčekoch, hovoríme tak nielen o veľmi výraznom druhu korenia, ale zároveň aj o dezinfekcii s mierne znecitlivujúcimi účinkami. Ako sme už napísali, toto korenie v sebe obsahuje silicu, ktorej hlavnou zložkou je zlúčenina známa ako eugenol – práve táto zlúčenina má lokálne anestetické účinky a často sa používa v zubnom lekárstve.

Často sa pridáva do kloktadiel, ľudia na neho vsádzajú aj vtedy, kedy ich prepadne bolesť zuba – vtedy sa odporúča na boľavom zube klinček rozhrýzť, čo je síce po chuťovej stránke nič moc, ale miernu úľavu vám to vďaka vlastnostiam tohto korenia pravdepodobne prinesie.

Proti kašľu

Možno vás zaujíma, čo sa stane, keď toto korenie zmiešate s alpou, na čo sme sa vás snažili upozorniť už samotným názvom dnešného článku. Máme pre vás totiž skvelý tip, na ktorý sa budete môcť spoľahnúť v prípade, keď vás bude sužovať nepríjemný kašeľ.

Vyrobte si sirup na kašeľ:

Zmiešajte 60 ml alpy s 25 kúskami klinčekov, zmesou pretrepte a následne nechajte korenie v Alpe minimálne 24 hodín lúhovať. Potom môžete podomácky vyrobený sirup užívať vždy pred spaním – odporúčame dávkovať po jednej kávovej lyžičke a čo možno najdlhšie nechať pôsobiť v ústach.

Bol tento článok užitočný? Zdieľajte ho so svojou rodinou a priateľmi!

ZDROJ: prosvet

You Might Also Like