Vyhadzovať šupky z cibule je hriech, obsahujú veľké množstvo antioxidantov. Na toto všetko sa dajú využiť!

Pre väčšinu z nás sú šupky z cibule nepotrebné a hádžeme ich do odpadu. Ale nemali by sme to robiť, vďaka ním si vieme zlepšiť zdravie. Taktiež šupky z pomaranču, banánov alebo melónu majú účinky na naše zdravie.

My sa ale ideme pozrieť na hore spomínané šupky z cibule a čo sa dá s nimi spraviť. Výskumy ukázali, že všetky vrstvy cibule sú plné antioxidantov (flavonoidov, kvercetinu) a tieto antioxidanty majú protizápalové účinky.

Aké zdravotné prínosy majú šupky z cibule pre nás:
-liečia depresiu
-pôsobia proti zápalu
-zabraňujú alergiám
-prospešné pri liečbe rakoviny
-podporujú funkciu a rast svalovej hmoty
-znižovanie zlého cholesterolu a krvného tlaku

Vďaka čomu má cibuľa také veľké množstvo užitočných látok a akú rolu v tom hrajú jej šupky?

Výskumníci poznajú odpoveď na to, prečo práve šupka je zdrojom toľkých dobrých látok. Odpoveď je taká, že obaly vyrábajú látky a tie ich ochraňujú pred parazitmi, červíkmi… Rastliny, ktoré sú ohrozené alebo napadnúte takýmito im neprirodzenými organizmami majú stres čo spôsobuje, že sa začnú chrániť a vylučovať obranné látky. A práve takéto látky sú nám nápomocné.

Ako používať šupky z cibule:
Obľúbený a častým spôsobom je ich pridávať do jedla, či už niečo dusíme na cibuľke alebo robíme polievku. Ak budete variť niekedy polievku, tak sa nebojte a pridajte celú cibuľu vrátane šupky. Takto získate viac želaných látok. Najlepším spôsobom je variť cibuľu v nejakej sáčku (neškodnom), aby sa ľahko z polievky dostali von.

Iné spôsoby využitia:
Môžete vyskúšať spraviť odvar, ktorý sa dá použiť na akné, pupáčiky alebo hociaké vyrážky na koži. Taktiež ich môžete použiť na zmäkčenie a vyhladenie vlasov. Čerstvo umyté vlasy si prepláchnite takýmto odvarom a pekne na vzduchu nechajte uschnúť.

zdroj: vylectese.cz / Bigstock.com