Výborný uhorkový šalát na zimu. V zime ho určite oceníte, pretože uhorky chutia ako čerstvo odtrhnuté zo záhrady!

Úspešný, chutný a veľmi jednoduchý recept na konzervovanie uhoriek v pohároch na zimu. Ak chcete, tak ako ja, v zime kupovať čo najmenej šalátovej zeleniny, pripravte si tento uhorkový šalát a zjedzte ho ako prvý. Podmaní si vás svojou chuťou.

Potrebujeme:

– 1200 g uhoriek;

– 250 g cibule;

– 30-40 g kôpru;

– jeden bobkový list na jednu nádobu;

– 2-3 bobule borievky;

– zrnká čierneho korenia (podľa chuti);

– 1 čajová lyžička soli na pohár;

– 3⁄4 čajovej lyžičky cukru na každú nádobu;

– 1 polievková lyžica 9% octu na každú nádobu;

– 1 polievková lyžica slnečnicového oleja bez zápachu na jednu nádobu.

SPÔSOB PRÍPRAVY:

1. Umyté a osušené uhorky nakrájajte na plátky hrubé asi 5 mm. Vložte ich do hrnca.

2. Cibuľu ošúpte a nakrájajte na štvrtinky. Umiestnite ju na uhorky.

3. Zeleninu nakrájajte nadrobno a pridajte ju do panvice. Všetko spolu premiešajte stierkou.

4. Teraz vezmite sterilizovanú nádobu a na dno vložte bobkový list, niekoľko zrniek čierneho korenia a bobule borievky. Naplňte ju zmesou uhoriek.

5. Potom do každej nádoby pridajte soľ, ocot a rastlinný olej. Prikryte ich viečkami bez toho, aby ste ich utesnili, a nechajte ich takto stáť 10 minút.

6. Umiestnite poháre do hrnca vystlaného kuchynskou utierkou a nalejte do nich horúcu vodu tak, aby dosiahla až k „závesom“ pohárov. Potom do hrnca nalejte horúcu vodu, aby dosiahla rovnakú úroveň. Postavte hrniec na varnú dosku. Keďže voda bude vrieť, sterilizujte poháre 12-14 minút.

7. Potom ich vyberte uterákom a pevne uzavrite viečkami. Položte ich hore dnom a prikryte ich kuchynskou utierkou. Nechajte ich pod ním, kým úplne nevychladnú. Potom ich môžete uskladniť na chladnom mieste. Výsledné uhorky si v zime vychutnajte s veľkým potešením!

zdroj: retete-usoare.info

Vložiť komentár