Úspešný, chutný a veľmi jednoduchý recept na konzervovanie uhoriek v pohároch na zimu. Ak chcete, tak ako ja, v zime kupovať čo najmenej šalátovej zeleniny, pripravte si tento uhorkový šalát a zjedzte ho ako prvý. Podmaní si vás svojou chuťou.
Potrebujeme:
– 1200 g uhoriek;
– 250 g cibule;
– 30-40 g kôpru;
– jeden bobkový list na jednu nádobu;
– 2-3 bobule borievky;
– zrnká čierneho korenia (podľa chuti);
– 1 čajová lyžička soli na pohár;
– 3⁄4 čajovej lyžičky cukru na každú nádobu;
– 1 polievková lyžica 9% octu na každú nádobu;
– 1 polievková lyžica slnečnicového oleja bez zápachu na jednu nádobu.
SPÔSOB PRÍPRAVY:
1. Umyté a osušené uhorky nakrájajte na plátky hrubé asi 5 mm. Vložte ich do hrnca.
2. Cibuľu ošúpte a nakrájajte na štvrtinky. Umiestnite ju na uhorky.
3. Zeleninu nakrájajte nadrobno a pridajte ju do panvice. Všetko spolu premiešajte stierkou.
4. Teraz vezmite sterilizovanú nádobu a na dno vložte bobkový list, niekoľko zrniek čierneho korenia a bobule borievky. Naplňte ju zmesou uhoriek.
5. Potom do každej nádoby pridajte soľ, ocot a rastlinný olej. Prikryte ich viečkami bez toho, aby ste ich utesnili, a nechajte ich takto stáť 10 minút.
6. Umiestnite poháre do hrnca vystlaného kuchynskou utierkou a nalejte do nich horúcu vodu tak, aby dosiahla až k „závesom“ pohárov. Potom do hrnca nalejte horúcu vodu, aby dosiahla rovnakú úroveň. Postavte hrniec na varnú dosku. Keďže voda bude vrieť, sterilizujte poháre 12-14 minút.
7. Potom ich vyberte uterákom a pevne uzavrite viečkami. Položte ich hore dnom a prikryte ich kuchynskou utierkou. Nechajte ich pod ním, kým úplne nevychladnú. Potom ich môžete uskladniť na chladnom mieste. Výsledné uhorky si v zime vychutnajte s veľkým potešením!
zdroj: retete-usoare.info