Viete, na čo si dávať pozor pri kupovaní chleba? Nie všetko pečivo, je totiž rovnako zdravé a kvalitné…

Zdieľajte článok na

Dnes si už chlieb doma pečie len málokto a väčšina z nás si ho kupuje v obchode. Na výber máme z mnohých druhov, tvarov a dokonca aj farieb. Viete však, že chlieb, ktorý nie je kvalitný, vám môže uškodiť? Poďte sa s nami pozrieť na to, ako ich rozoznáte.

Výber chlebu by ste nemali podceňovať. Nekvalitná voda, múka alebo kvasnice vám môžu vážne poškodiť zdravie. Chlieb totiž jeme skoro každý deň, a keď niečo do svojho tela dávame pravidelne, malo by to byť kvalitné a zdravé.

Droždie, ktoré je neoddeliteľnou prísadou na výrobu chlebíku môže mať rôzne formy. Ak však nie je čerstvé, potom môže byť plné baktérií a iných látok, ktoré urýchľujú rast a výskyt nádorov. Jeho nečerstvosť okrem iného môže spôsobiť aj vznik žlčníkových kameňov a podobne.

Bohužiaľ, súčasťou mnohých chlebov bývajú aj rôzne chemické prísady. Tieto sa zvyknú pridávať najmä do predpečených chlebov, ktoré sa dopečú až v obchode. A taktiež sa nachádzajú aj v balených chleboch, ktoré majú oveľa dlhšiu trvanlivosť ako klasické. Chlieb, ktorý má priveľa takýchto prísad rozoznáte tak, že je oveľa ľahší a plný bubliniek.

Nebezpečnou zložkou chleba sú aj bieliace látky. Tieto môžu spôsobovať rôzne alergie. Pozor si dávajte aj na rôzne farbiváemulgátory stabilizátory.

Obľúbený medzi mnohými ľuďmi je dnes špeciálny druh chleba, ktorý je mimoriadne ľahký a zvnútra takmer prázdny. Je špecifický tým, že namiesto 2-3 hodín sa pečie len hodinu. Nie je to však zdravý variant chlebíku, a preto sa mu radšej vyhnite.

Najlepší chlieb je samozrejme ten poctivý, domáci. Nie všetci však majú chuť a čas ho piecť. Pri kúpe v obchode si  však vyberajte opatrne. Dávajte si pozor najmä na dobu spotreby. Tá je pri pečive maximálne 48 hodín. Ak v pekárni alebo obchode nájde chlieb, ktorý má dobu spotreby väčšiu, tak si ho radšej nekupujte.

Keď chcete vedieť, či je nebalený a voľne predávaný chlieb čerstvý, tak na jeho vrch jemne zatlčte jedným prstom. Ak sa vráti kôrka do pôvodného tvaru, tak ho môžete bez obáv kúpiť a s chuťou zjesť.

Ešte výhodnejšie na zisťovanie kvality je, keď kúpite len polovicu chleba. V obchode vám bochník rozkroja, a vy tak uvidíte, aká je jeho striedka. Mala by byť hutná, bez veľkých bublín a hrudiek. Ak sa lepí alebo drobí, potom je chlieb nedopečený alebo môže byť infikovaný plesňou, či pridaným zemiakovým škrobom.

Dobré je taktiež si chlieb odvážiť. Mal by mať 500 a viac gramov. Ak má menej, ale objemovo je klasicky veľký, potom boli pri jeho výrobe použité rôzne chemické prísady, ktoré zväčšujú jeho objem, ale nie gramáž. Poctivý chlieb má byť totižto hutný a ťažší.

Výhodou pri kúpe chleba je, ak obsahuje pozostatky bielej múky na vrchu alebo spodku. Znamená to, že bol poctivo pečený. Chlieb sa totižto pred pečením posýpa, aby sa nespálil.

Ak vám teda záleží na vašom zdraví, vyberajte si chleba, ktorý vám nebude škodiť a jedzte ho s rozumom.

ZDROJ: sovkusom.ru

ONLINE NABYTOK:

onlinenabytok


Zdieľajte článok na