Chutný cuketový šalát, ktorý si nás získal svojou chuťou a textúrou. Pripravujeme ho veľmi často, aby sme ho mali v chladničke a výborne sa kombinuje so zemiakovými a mäsovými jedlami. Stojí za ochutnanie pre každého milovníka cukiet!
POTREBUJEME:
– 1 veľká cuketa alebo 2 menšie cukety;
– 1 sladká paprika;
– 1 cibuľa;
– 2-3 strúčiky cesnaku;
– 2 paradajky;
– slnečnicový rastlinný olej;
– pol čajovej lyžičky papriky;
– pol čajovej lyžičky papriky;
– pol čajovej lyžičky sušeného koriandra;
– soľ (podľa chuti);
– 1 čajová lyžička cukru;
– 3 polievkové lyžice sójovej omáčky;
– 2 polievkové lyžice jablčného octu.
PRÍPRAVA:
1. Cuketu nakrájajte na kolieska a potom na tenké pásiky. Vložte do hlbokej misy, posypte polovicou polievkovej lyžice soli a nechajte 15 minút odšťavovať.
2. Cibuľu a cesnak nakrájajte čo najjemnejšie. Na kocky nakrájajte aj papriku a paradajky.
3. Na panvici rozohrejte trochu rastlinného oleja, zľahka na ňom orestujte cibuľu a cesnak, potom pridajte papriku, smažte 1 minútu a potom pridajte paradajky. Znížte teplotu a zeleninu smažte niekoľko minút, kým nie je šťavnatá. Potom vypnite ohrev.
4. Cuketu zbavte šťavy a vložte ju do misy.
5. V samostatnej nádobe si pripravte zmes korenia, do ktorej pridáte jablčný ocot, sójovú omáčku, soľ, papriku, chilli papričku, koriander a cukor.
6. Zmesou zalejte cukety v miske. Pridajte aj opečenú zeleninu. Miešajte. Misku prikryte potravinovou fóliou a dajte na 2 hodiny do chladničky.
7. Potom výsledný cuketový šalát s veľkou chuťou podávajte!
zdroj: retete-usoare.info