Slováci, POZOR! Sezóna medvedieho cesnaku je tu! Kde ho nájsť, ako ho rozpoznať a čo z neho pripraviť!

Sezóna medvedieho cesnaku, ktorá v posledných rokoch zaznamenala veľký rozmach, sa už na mnohých miestach začala.

Šťavnaté zelené listy pripomínajúce konvalinky, ale s ostrou vôňou cesnaku, sa najčastejšie vyskytujú v lužných lesoch, okolo potokov a na tienistých, vlhkých miestach. Vydajte sa na cestu a pripravte si z nich niektorú z obľúbených pochúťok, na ktoré vám prinášame recept. Pesto z medvedieho cesnaku aj špenát sú vynikajúce!

Poznáte medvedí cesnak? Je to jarná bylinka plná vitamínov, enzýmov, aminokyselín, minerálov a silných esenciálnych olejov, to všetko zabalené v šťavnatých zelených listoch, z ktorých si môžete namiešať lahodné pesto, pripraviť skvelý špenátový pokrm, pridať ho do šalátov alebo smoothies, nakrájať si ho pod mäso alebo len tak na krajec čerstvého chleba s maslom. Nielenže vám bude chutiť, ale pomôže vám aj pri ochoreniach dýchacích ciest – zmierni príznaky prechladnutia, chrípky, angíny a mnohých ďalších ochorení. Účinné látky v medveďom cesnaku napríklad regulujú činnosť žalúdka, podporujú trávenie, urýchľujú hojenie rán a vredov, upokojujú kŕče hladkého svalstva a ničia črevné parazity.

Kde rastie medvedí cesnak, ako ho rozpoznať a kedy ho zbierať

Medvedí cesnak (Allium ursinum) rastie vo vlhkých a mokrých lužných lesoch. Listy cesnaku začínajú vyrastať zo zeme už koncom februára a sú vhodné na zber len dovtedy, kým nezačnú kvitnúť nenápadné biele kvety. Počas kvitnutia jeho liečivá sila slabne. Jej listy trochu pripomínajú konvalinky, ale s konvalinkou si ju nepomýlite, pretože jej vôňa je úplne iná. Cesnaková aróma je nezameniteľná vďaka alliínu v listoch a cibuľkách. Nachádza sa v neporušených listoch. Až pri narušení bunkovej štruktúry sa uvoľní špeciálny enzým, ktorý neaktívny aliín premení na alicín. Vďaka tomu má medvedí cesnak nielen svoju charakteristickú vôňu, ale aj silný liečivý účinok na organizmus.

Bylinka plná zdravia

Z hľadiska obsahu vitamínu C je medvedí cesnak hrdým šampiónom. Zatiaľ čo napríklad 100 g obyčajného jablka obsahuje len 4 mg, cesnak obsahuje 150 mg na 100 g.

Z ďalších dôležitých látok môžeme spomenúť:

vitamíny A, B1, B2
minerály germánium, draslík, horčík, selén, zinok, železo
allicin

Okrem vyššie uvedeného tiež cesnak medvedí:

ničí stafylokoky (aj rezistentné zlaté) a streptokoky
ničí prvoky trichomonas – častú príčinu ženských vaginálnych ochorení
ničí kandidy, mykózy a plesne
hojí rany
zabraňuje vzniku oparu
znižuje krvný tlak
pomáha pri hnačke a zápche (aj chronickej)
Preto sa nebojte cesnakové listy krájať, sekať, mixovať a inak spracovávať, vytvoríte si tak metlu, ktorá z vášho tela vymetie všetky neduhy. Navyše je to sakramentsky dobré.

2 najobľúbenejšie recepty z medvedieho cesnaku

Pesto z medvedieho cesnaku

150 g medvedieho cesnaku,
5 g soli
100 ml olivového oleja
hrsť vlašských orechov alebo sezamových semienok
Postup:

Umyté listy zmiešajte s olejom, pridajte soľ, orechy alebo semienka a chvíľu mixujte. V nádobe s pestom a olejom na vrchu vydrží týždeň, pokiaľ ho predtým nezjete.

Náš tip:

Ak vám zostanú nejaké listy, vložte ich do vázy s vodou ako kvety, v chladničke vydržia čerstvé až tri dni.

Špenát z medvedieho cesnaku

500 g cesnaku
1 vajce
1 cibuľa
1 polievková lyžica oleja
soľ
voda
Postup:

Listy cesnaku umyte, nakrájajte nadrobno, zalejte vodou a pod pokrievkou varte 15 minút.

Potom zmes zahustite vajcom a pridajte olej. Pokrm môžete posypať sezamovými semienkami. Podávajte so zemiakmi, kuskusom alebo inou obľúbenou prílohou.

zdroj: mimibazar.cz

Vložiť komentár