Pamätáte si, keď ste v detstve skočili do kaluže a už na druhý deň ráno ste sa zobudili s plným nosom, bolesťou v hrdle a zvýšenou teplotou? Mama sa o vás starala ako skúsený lekár, neustále vás kontrolovala a stále niečo kuchtila v kuchyni? O 2 hodiny sa už odtiaľ vracala s voňavým slepačím vývarom, ktorý rozvoniaval na celý byt. Slepačí vývar je liek na všetky choroby. A to už nehovoríme o tom, ako vás dokáže postaviť na nohy!
Zahreje, pomáha na žalúdok a často je pre mnohých aj spásou po prežúrovanej noci. Tradícia liečiť sa slepačím vývarom má svoje korene! Vedci, ktorí pedantne skúmali jeho zloženie, potvrdili, že má protizápalové účinky a dokonca má schopnosť obnoviť imunitu.
Ako sme už vyššie uviedli, pozitíva vývaru úzko súvisia s jeho zložením. V podstate sú to všetky vyvarené prospešné látky z mäsa a kostí, ktoré prijímame v tekutej forme.
- Adenín, kyselina listová (vitamín B4) ochraňuje a napomáha činnosti mozgu. Táto látka zlepšuje prenos nervových impulzov a tiež pomáha uchovávať neurónové väzby. Chcete si udržať mozog v najlepšej forme aj v starobe? Pravidelne jedzte slepačí vývar! Vitamín B4 by mali užívať najmä tehotné ženy, pretože jeho nedostatok môže spôsobiť neúplný vývin plodu.
- Vitamín B6 je taktiež dôležitý pre centrálnu nervovú sústavu. Zodpovedá za stav vašej pokožky, podporuje viazanie bielkovín a tukov, ovplyvňuje hlieny, stav vašich vlasov, ale veľkú rolu zohráva aj čo sa týka srdcovo-cievnej sústavy. Tiež reguluje cholesterol a tuky.
- Kobalamín (B12) reguluje tuky a uhľohydráty. Nedostatok tohto vitamínu vplýva na funkciu všetkých orgánov a žľazy s vnútornou sekréciou. Je dokázané, že nedostatok tejto látky môže viesť k vytvoreniu Alzheimera a iných neurologických chorôb. Bez vitamínu B12 sa v podstate žiaden vitamín skupiny B nie je schopný naviazať.
- Biotín, niacín a vitamín PP spolu s vitamínmi skupiny B zodpovedajú za stav vašej pokožky, vlasov a pozitívne vplývajú na nervovú sústavu. Minerálne zloženie slepačieho vývaru zabezpečuje pevnosť kostí, zubov a tiež pohyblivosť ciev.
Úžasné je, že slepačí vývar vám dokáže pomôcť pri chudnutí, najmä z oblasti bokov a brucha. Stimuluje trávenie, dáva do poriadku pečeň a žlčník. Vyrovnáva mikroflóru, bez ktorej je chudnutie prakticky nemožné. Toto jedlo vás zasýti nadlho a navyše odbúrava chuť na jedlo.
Práve počas jesene a zimy je slepačí vývar tá najlepšia voľba. Keď doňho pridáte dostatočné množstvo koreňovej zeleniny, máte o vitamínovú bombu postarané.
Odhliadnuc od kladných vlastností slepačieho vývaru musíme konštatovať, že niekomu môže skôr ublížiť ako prospieť. Neodporúča sa najmä ľuďom, ktorí majú problémy s močovými kameňmi. Zákaz konzumácie slepačieho vývaru majú v podstate po celý život a súvisí to s vrodenou poruchou vylučovacej sústavy a so sklonom organizmu k nahromadeniu kyseliny močovej.
Čiže slepačí vývar majú zakázaný ľudia, ktorí majú ťažkosti s pankreasom, vredmi a majú zvýšenú hladinu kyseliny v žalúdku. Aj malinké množstvo môže viesť k zhoršeniu stavu a páleniu záhy. Tiež je dôležité z akej sliepky budete vývar variť. Nemusíme prízvukovať, že najzdravší vývar je určite z domácej sliepky a nikdy jej chuť nenahradí kocka bujónu.
Samozrejme, že na etikete môže výrobca uvádzať, že kocka bujónu je v podstate prírodný koncentrát, ale v skutočnosti obsahuje 80% tuku a zvyšných 20% tvorí dochucovadlo, aróma a soľ. Takže odporúčame vyhýbať sa takýmto produktom.