RETRO RECEPT: Obľúbený socialistický VETERNÍK s lahodným krémom!

Akou inou témou začať retro recept ako spomienkou na sladkú chuť socialistických dezertov. Veď cukrárne poskytovali v šedi vtedajšieho Československa aspon zdanie niečoho farebného a sladko opojného. Pripomeňme si detstvo lahodným retro dezertom, aký možno piekla aj vaša mamička alebo babička.

Kávu si osladím…

Z rádia spieval Karel Gott alebo Helenka Vondráčková, na príborníku sa belal háčkovaný obrus, ktorý vlastnoručne vyrobila babička, pred domom stála nablýskaná Škodovka stovka a na jej zadnom okienku zachmúrene hojdal hlavou plastový jazvečík.

Nejazdilo sa na Kanáry, ale na chalupu, nepil sa Aperol Spritz, ale ovocné víno z darov záhradky a ku káve sme si nedávali Mille-feiulle ani Creme brullée, ale venček.

Možno aj Vy si so sebou z dôb dávno minulých nesiete spomienku, ako ste s babičkou chodili do cukrárne na hlavnej ulici, kde to voňalo čerstvo mletou kávou a vanilkou a kde sa na vás za sklom usmievali veterníky, rúrky, laskonky, košíčky s krémom a ovocím alebo šťavnaté punčové rezy.

Veterníky s karamelovou polevou:

Ingrediencie:

50 g masla alebo margarínu
180 ml vody
štipka soli
150 g polohrubej múky
3 vajcia

Na vanilkový krém:

400 ml mlieka
1,5 vanilkového pudingu v prášku
3 lyžice cukru
200 ml smotany na šľahanie
stužovač šľahačky

Na karamelový krém:

50 g cukru
200 ml smotany na šľahanie
stužovač šľahačky

Na polevu:

50 g krupicového cukru
220 g práškového cukru
4 lyžice mlieka

Postup:

Deň dopredu si pripravíme základ pre karamelový krém tak, že cukor roztavíme v hrnci, zalejeme polovicou smotany, rozmiešame a necháme úplne rozpustiť. Uložíme do chladničky. Pred plnením ušľaháme zvyšnú smotanu so stužovačom a spojíme s karamelovým základom.

Rúru predhrejeme na 200 ° C. Do hrnca nalejeme vodu, pridáme tuk a štipku soli. Privedieme k varu. Za stáleho miešania po častiach prisypeme múku a miešame tak dlho, až sa hmota prestane lepiť na steny.Odstavíme, preložíme do inej nádoby a po čiastočnom vychladnutí do hmoty zapracujeme všetky tri vajcia.

Cesto naplníme do zdobiaceho vrecka a tvoríme veterníky na vymastený plech. Potrieme vodou a dáme piecť do predhriatej rúry na 12-15 minút. Rúru neotvárame, aby veterníky „nespadli“. Vyberieme, necháme vychladnúť a pozdĺžne rozkrojíme.

Na plnenie použijeme vanilkový a karamelový krém, ktoré je možné si pripraviť dopredu. Na vanilkový uvaríme hustý puding a za občasného premiešania ho necháme vychladnúť. Smotanu ušľaháme so stužovačom a spojíme s pudingom.

Veterníky plníme zdobiacim sáčkom najprv vanilkovým a potom karamelovým krémom. Hornú časť namočíme do karamelovej polevy a priklopíme. Polevu si pripravíme tak, že krupicový cukor necháme v hrnci skaramelizovať, zalejeme mliekom a rozmiešame. Do misy nasypeme práškový cukor a postupne do neho vmiešame teplý karamel.