Rakytník je zázrak a rastlina budúcnosti: Posilňuje imunitu, opraví pokožku aj boľavé kĺby!

V prírode máme veľa vzácnych rastlín a bylín, o ktorých schopnostiach ani len nevieme. Jeden z takýchto je aj zázrak menom rakytník rešetliakový, ktorý vás prekvapí s jeho účinkami. Na Slovensku je len jedno miesto, kde sa tento poklad spracováva.

Rakytník obsahuje 25-krát viac vitamínu C ako citrón a iné citrusové ovocie. To znamená, že už len pri zjedení pár bobúľ tohto zázraku, prijmete odporúčanú dennú dávku tohto vitamínu. Tento fakt potvrdzujú aj lekári, ktorý odporúčajú rakytník konzumovať.

Chuť rakytníka je kyslotrpká, a to vás môže odrádzať od jeho konzumovania. Práve preto je lepším spôsobom prijímať bobule vo forme jednotlivých produktov ako sú sirupy či rôzne stopercentné hroznové mušty s rakytníkom, ktoré sa vyrábajú práve v Tvrdošíne. Je to jediné miesto na Slovensku, kde rakytník spracovávajú.

Rakytník taktiež obsahuje vápnik a horčík. Šťava z jeho plodov pomáha stimulovať sliznicu žalúdka. Taktiež podporuje tvorbu žalúdočného hlienu a reguluje vylučovanie žalúdočnej kyseliny.

Ďalším vzácnym produktom z rakytníka je olej. Ten sa vyrába po vylisovaní šťavy, kedy sa šupky a semienka vysušia a zabalia do čajových vrecúšok. Za studena sa zo semienok lisuje stopercentný bioolej. Tento olej je veľmi vzácny, pretože ročne sa vyrobí maximálne 40 litrov.

„Rakytníkový olej je aj antibakteriálny. Ničí zlatého stafylokoka, hemolytického streptokoka a ďalšie mikroorganizmy. Klinické štúdie ukázali, že podávanie rakytníkového oleja výrazne spomaľuje rast helikobaktera a vedie k celkovému odstráneniu zápalu sliznice žalúdka. Vedecké výskumy tiež dokázali, že olej má i antivírusové účinky, predovšetkým proti chrípke, herpesu simplex či adenovírusom. Výrazne stimuluje slizničnú imunitu,“ vysvetľuje lekárka Mrázová pre pluska.sk

Vyrobte si rakytníkový olej aj doma!

Dnes si už v obchodoch môžeme kúpiť množstvo výrobkov z rakytníka, musíme si však dávať pozor, z čoho sú konkrétne zložené. Rakytníkový olej môže byť vyrobený z bobúľ, dužiny alebo semienok a každý obsahuje iný pomer vitamínov. V obchodoch sú však tieto produkty dosť drahé, preto je výhodné si ich vyrábať doma.

Ako na to?

Okrem sušených rakytníkových plodov budeme potrebovať aj slnečnicový alebo olivový olej. Vysušené plody rozdrvíme, zalejeme olejom a necháme v uzavretej nádobe 3 – 4 týždne na teplom mieste. Každý deň zmes pretrepeme a nakoniec precedíme cez plátno. Skladujeme na chladnom a tmavom mieste v uzavretej nádobe. Môžeme ho užívať i preventívne, 1 čajovú lyžičku denne. Pri vonkajšom použití doň namočíme gázu a priložíme na postihnuté miesto.

 

Prečítali ste si článok až do konca? Zaujal Vás? Potom môžte prácu redaktora odmeniť tým, že dáte článku na Facebooku lajk alebo ho budete zdieľať ďakujeme.

Upozornenie: Tento článok má len informačný charakter a jedná sa o preklad zo zahraničných webov. Nenahrádza lekársku liečbu, vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.
Prehlasujeme, že autori ani prevádzkovateľ webu nepreberajú zodpovednosť za prípadné ujmy spôsobené využívaním liečebných metód v tomto článku.
Hoci sú recepty, rady alebo liečebné metódy v tomto článku písané s najlepším svedomím autora textu, ich použitie je na vlastné nebezpečenstvo a malo by prebiehať výhradne po konzultácii s vaším lekárom.

ZDROJ: pluska.sk

Vložiť komentár