Pozor, HOAX! Na antigénový test nakvapkal pivo, výsledok bol pozitívny: Má to jednoduché vysvetlenie

The map, 2013, based on 1.1 billion users

Zdieľajte článok na

Video, podľa ktorého je antigénový test nespoľahlivý, pretože ukázal pozitívny výsledok pri testovaní piva, je zavádzajúce.

V marci 2021 ho však zdieľali v slovenčine a češtine tisíce ľudí. Testy podľa výrobcu nie sú určené na potraviny, ale na vzorky z nosohltanu. Ak je vzorka riadne odobratá a antigénové testy sú použité správne, indikujú podľa odborníkov prítomnosť koronavírusu v tele. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.

Test použitý vo videu bol antigénový test Panbio COVID-19 od spoločnosti Abbott. AFP s videom konfrontovala priamo výrobcu. Hovorkyňa firmy Abbott Astrid Tinnemansová pre AFP uviedla: “Rýchly test Panbio COVID-19 Ag je schválený na použitie iba so vzorkami získanými pomocou nosového alebo nosohltanového výteru vyhotoveného z nosných dierok testovanej osoby. Nie je určený na použitie s pivom ani vhodný pre iné nápoje či jedlá.”

Na to, aby antigénový test viedol k zmysluplnému výsledku, je potrebné dodržať určité kroky, ktoré Abbott vysvetľuje v krátkom návode. Odobratá vzorka musí byť predtým, ako sa nakvapká na testovaciu súpravu, zriedená v tlmivom, tzv. pufrovacom roztoku, do ktorého sa zamieša. Roztok zaručuje, že testovaná kvapalina má správnu hodnotu pH, v prípade piva je vzorka príliš kyslá a vo videu je tento krok úplne vynechaný. Autori videa nakvapkajú pivo priamo na testovaciu sadu.

Dôležitosť pufrovacieho roztoku pripomenul aj slovenský vedec a prednosta Ústavu molekulárnej biomedicíny Lekárskej fakulty UK v Bratislave Peter Celec. “Účelom pufrovacieho roztoku je udržať pH stabilné,” povedal. Ak sa taký roztok nepoužije, “nemožno sa čudovať, že test nefunguje tak, ako by mal”.

Claudia Denkingerová, odborníčka na infekčné choroby, ktorá vedie sekciu klinickej tropickej medicíny v Centre pre infekčné choroby vo Fakultnej nemocnici v Heidelbergu, o videu s pivom pre AFP uviedla: “Pozitívny výsledok možno očakávať. Kvapaliny obsahujúce kyselinu, ako napríklad kola či víno, rozkladajú bielkoviny na testovacom prúžku a môžu viesť k falošne pozitívnemu výsledku.” Takýto test podľa nej nedáva zmysel, lebo pozitívny výsledok je dôsledkom nesprávneho použitia.

Anette Becková-Sickingerová, profesorka biochémie na univerzite v Lipsku, pre AFP uviedla: “Čokoľvek, čo denaturuje proteíny, bude mať za následok sfalšovaný výsledok, pretože test je založený na protilátkach rozpoznávajúcich proteín vírusu. Test akýchkoľvek potravín je úplne nezmyselný.”

V praxi pri antigénovom testovaní a odbere vzoriek z nosohltanu nehrajú možné zvyšky nápojov či jedla v hrdle rolu. “Do miest, odkiaľ odoberáme vzorku, sa jedlo dostane iba v stopových množstvách a je neutralizované slinami,” dodala Becková-Sickingerová.

zdroj: TASR

ONLINE NABYTOK:

onlinenabytok


Zdieľajte článok na