Používaním slnečnicového oleja si môžete privodiť zdravotné problémy… Ako a prečo sa mu vyhnúť…

Zdieľajte článok na

Slnečnicový olej – najčastejšie používaný rastlinný olej v stravovaní. Už od detstva nám vštepovali do hláv, že olej zo slnečnice je najužitočnejší. Dávame ho do šalátov, pripravujeme z neho majonézu a zálievky, vyprážame na ňom a zavárame doň zeleninu.

Popularita tohto oleja je spôsobená ľahkou dostupnosťou a cenou. Odhalené fakty nás ale postupne nútia sa zamyslieť nad tým, že tento olej nie je až tak zdravý ako sme si vždy mysleli. Dokonca môže byť nebezpečný pre naše zdravie.  V tomto článku sa dozviete o negatívnom vplyve slnečnicového oleja na organizmus.

Olej zo slnečnice:
Medzinárodný tím vedcov z Univerzity v Granade, robil výskum zameraný na zistenie ako dlhodobé užívanie slnečnicového, olivového a rybieho tuku vplýva na pečeň krýs. Vedci urobili niekoľko komplexných analýz, aby dokázali ako tento orgán reagoval na požitie rôznych olejov. Počas analýz sa ukázalo, že extra panenský olivový olej najmenej škodí pečeni. Naopak, slnečnicový olej alebo rybí tuk narúšajú bunky  v pečeni a okysličujú ju.

Jose Luis Moralez, profesor fyziológie na Univerzite v Granade, vysvetľuje,,Počas výskumu sme prišli na to, že tuk sa postupne zhromažďuje v pečeni a s pribúdajúcim vekom rastie. Ale za najviac šokujúce považujeme fakt, že každý nahromadený tuk v pečeni vyzeral inak. To bolo spôsobené tým, aký olej ľudia najviac používali.“

,,Vyzerá to tak, že u niektorých krýs pečeň starla zdravým a prirodzeným spôsobom, zatiaľ čo u druhých bola pečeň náchylnejšia na rôzne choroby.“

,,Zmeny spôsobené dlhodobým používaním slnečnicového oleja a rybieho tuku spôsobujú, že pečeň je náchylnejšia na ochorenie zvané nealkoholová steatohepatitída, čo je vážne ochorenie, ktoré môže byť príčinou cirhózy a rakoviny pečene“- vysvetľuje profesor Moralez.

Pokiaľ sa zo závažných dôvodov nemôžete vzdať slnečného oleja, skúste sa riadiť nasledujúcimi radami, aby ste čo najmenej uškodili vášmu telu.

Kto by nemal používať slnečnicový olej:
1. Neodporúča sa ľuďom, ktorí majú problémy so žlčníkom a žlčovými kanálmi,    diabetikom, ľuďom so zvýšeným cholesterolom a ľuďom, ktorí majú problémy so srdcovo-cievnou sústavou.
2. Deti do 2 rokov veku
3. Všeobecne je slnečnicový olej považovaný za alergén. Ľudia s vysokou citlivosťou alebo alergiou na slnečnice, ambrózie, rumančeky, palinu, chryzantémy a aksamietnice by sa mali vyhýbať slnečnicovému oleju.
4. Olej zo semien slnečnice je najviac kalorický spomedzi ostatných olejov. V jednej polievkovej lyžici sa nachádza až 180 kCal. To znamená, že ľudia, ktorí chcú chudnúť by ho mali úplne vyradiť zo svojho jedálnička.

Ľudia, ktorí naďalej budú používať slnečnicový olej, môžu mať vážne zdravotné problémy vedúce dokonca k smrti.

Ako sa vyhnúť negatívam rastlinného oleja
1. Kupujte len nerafinovaný extra panenský rastlinný olej. V takomto produkte sa uchováva viac prospešných látok ako v už spracovanom oleji.
2. Používajte maximálne 1 lyžičku rastlinného oleja denne.
3. Nevyprážajte na rastlinnom oleji! Vplyvom vysokej teploty sa vyparujú zdraviu prospešné látky, a ak používate ten istý olej viackrát koledujete si o vážne zdravotné problémy. Nachádzajú sa v ňom totižto karcinogénne látky, ktoré vyvolávajú onkologické ochorenia.
4. Vyhoďte staré panvice, na ktoré sa bez použitia oleja lepí jedlo. Zaobstarajte si radšej novú, ktorá nepotrebuje na prípravu jedla ani kvapku oleja. Takéto panvice sú už bežne dostupné v obchodoch. Teflónová panvica vám umožňuje vyprážať bez použitia oleja, čo je prospešné pre vaše telo. Nešetrite na svojom zdraví!

Choroba sa len tak bez príčiny sama od seba neobjaví. Málokto vie, že rastlinný olej je nezdravý. Jeho každodenným používaním si môžete spôsobiť vážne zdravotné problémy.

Aký olej používať? Alternatívou pre toxický slnečnicový je olivový olej. Je všeobecne známe, že v slnečnicovom oleji sa nachádza viac vitamínu A, E a K ako v olivovom. Lenže na olej z olivy náš organizmus lepšie reaguje vďaka obsahu olivovej kyseliny. Používaním ľanového oleja do šalátov alebo len tak nalačno pomôžete vášmu organizmu lepšie pracovať a liečiť choroby.

Viete si správne vybrať rastlinný olej? Podeľte sa o tento článok s kamarátmi, pokiaľ si myslíte, že bola táto informácia pre vás užitočná. Či už v prevencii voči chorobám alebo v liečení rôznych problémov s pečeňou. Napíšte nám do komentára čím sa ešte dajú zameniť tradičné rastlinné oleje, aby neboli škodlivé pre organizmus.

 

Prečítali ste si článok až do konca? Zaujal Vás? Potom môžte prácu redaktora odmeniť tým, že dáte článku na Facebooku lajk alebo ho budete zdieľať ďakujeme.

Upozornenie: Tento článok má len informačný charakter a jedná sa o preklad zo zahraničných webov. Nenahrádza lekársku liečbu, vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.
Prehlasujeme, že autori ani prevádzkovateľ webu nepreberajú zodpovednosť za prípadné ujmy spôsobené využívaním liečebných metód v tomto článku.
Hoci sú recepty, rady alebo liečebné metódy v tomto článku písané s najlepším svedomím autora textu, ich použitie je na vlastné nebezpečenstvo a malo by prebiehať výhradne po konzultácii s vaším lekárom.

 

ZDROJ: takprosto.cc

ONLINE NABYTOK:

onlinenabytok


Zdieľajte článok na

You Might Also Like