Plusy a mínusy slepačieho vývaru. Zahreje, pomáha na žalúdok a často je pre mnohých aj spásou po prežúrovanej noci.

Chicken broth

Zdieľajte článok na

Pamätáte si, keď ste v detstve skočili do kaluže a už na druhý deň ráno ste sa zobudili s plným nosom, bolesťou v hrdle a zvýšenou teplotou? Mama sa o vás starala ako skúsený lekár, neustále vás kontrolovala a stále niečo kuchtila v kuchyni? O 2 hodiny sa už odtiaľ vracala s voňavým slepačím vývarom, ktorý rozvoniaval na celý byt. Slepačí vývar je liek na všetky choroby. A to už nehovoríme o tom, ako vás dokáže postaviť na nohy!

Zahreje, pomáha na žalúdok a často je pre mnohých aj spásou po prežúrovanej noci. Tradícia liečiť sa slepačím vývarom má svoje korene! Vedci, ktorí pedantne skúmali jeho zloženie, potvrdili, že má protizápalové účinky a dokonca má schopnosť obnoviť imunitu.

Ako sme už vyššie uviedli, pozitíva vývaru úzko súvisia s jeho zložením. V podstate sú to všetky vyvarené prospešné látky z mäsa a kostí, ktoré prijímame v tekutej forme.

  1. Adenín, kyselina listová (vitamín B4) ochraňuje a napomáha činnosti mozgu. Táto látka zlepšuje prenos nervových impulzov a tiež pomáha uchovávať neurónové väzby. Chcete si udržať mozog v najlepšej forme aj v starobe? Pravidelne jedzte slepačí vývar! Vitamín B4 by mali užívať najmä tehotné ženy, pretože jeho nedostatok môže spôsobiť neúplný vývin plodu.
  2. Vitamín B6 je taktiež dôležitý pre centrálnu nervovú sústavu. Zodpovedá za stav vašej pokožky, podporuje viazanie bielkovín a tukov, ovplyvňuje hlieny, stav vašich vlasov, ale veľkú rolu zohráva aj čo sa týka srdcovo-cievnej sústavy. Tiež reguluje cholesterol a tuky.
  3. Kobalamín (B12) reguluje tuky a uhľohydráty. Nedostatok tohto vitamínu vplýva na funkciu všetkých orgánov a žľazy s vnútornou sekréciou. Je dokázané, že nedostatok tejto látky môže viesť k vytvoreniu Alzheimera a iných neurologických chorôb. Bez vitamínu B12 sa v podstate žiaden vitamín skupiny B nie je schopný naviazať.
  4. Biotín, niacín a vitamín PP spolu s vitamínmi skupiny B zodpovedajú za stav vašej pokožky, vlasov a pozitívne vplývajú na nervovú sústavu. Minerálne zloženie slepačieho vývaru zabezpečuje pevnosť kostí, zubov a tiež pohyblivosť ciev.

Úžasné je, že slepačí vývar vám dokáže pomôcť pri chudnutí, najmä z oblasti bokov a brucha. Stimuluje trávenie, dáva do poriadku pečeň a žlčník. Vyrovnáva mikroflóru, bez ktorej je chudnutie prakticky nemožné. Toto jedlo vás zasýti nadlho a navyše odbúrava chuť na jedlo.

Práve počas jesene a zimy je slepačí vývar tá najlepšia voľba. Keď doňho pridáte dostatočné množstvo koreňovej zeleniny, máte o vitamínovú bombu postarané.

Odhliadnuc od kladných vlastností slepačieho vývaru musíme konštatovať, že niekomu môže skôr ublížiť ako prospieť. Neodporúča sa najmä ľuďom, ktorí majú problémy s močovými kameňmi. Zákaz konzumácie slepačieho vývaru majú v podstate po celý život a súvisí to s vrodenou poruchou vylučovacej sústavy a so sklonom organizmu k nahromadeniu kyseliny močovej.

Čiže slepačí vývar majú zakázaný ľudia, ktorí majú ťažkosti s pankreasom, vredmi a majú zvýšenú hladinu kyseliny v žalúdku. Aj malinké množstvo môže viesť k zhoršeniu stavu a páleniu záhy.  Tiež je dôležité z akej sliepky budete vývar variť. Nemusíme prízvukovať, že najzdravší vývar je určite z domácej sliepky a nikdy jej chuť nenahradí kocka bujónu.

Samozrejme, že na etikete môže výrobca uvádzať, že kocka bujónu je v podstate prírodný koncentrát, ale v skutočnosti obsahuje 80% tuku a zvyšných 20% tvorí dochucovadlo, aróma a soľ. Takže odporúčame vyhýbať sa takýmto produktom.

 

ONLINE NABYTOK:

onlinenabytok


Zdieľajte článok na

You Might Also Like