Nalial mlieko a Coca Colu do jednej fľaše: Nemohol uveriť vlastným očiam, keď uvidel reakciu týchto dvoch nápojov!

Spread the love

Poznáme to všetci a človek sa tomu v tejto modernej dobe nemá šancu vyhnúť. Reč je o radách ako odborníkov, tak laikov, ktorí majú pocit, že musia ostatným ukázať správnu cestu, čo jesť a piť a naopak, aké potraviny nekombinovať, a podobne.

 

Niet nad vizuálny vnem

Iste, zdravý rozum nám napovedá, že príliš mastné a vyprážané jedlá nebudú náš žalúdok práve oslavovať, obdobne ako napr. každodenné pitie niekoľkých litrov sladkých nápojov. Existujú však kombinácie jedál a nápojov, ktoré nie sú na prvý pohľad tak očividne zlé, a napriek tomu môžu náš žalúdok pekne potrápiť. Aby sme si uvedomili, aký “koktail” môže v žalúdku vzniknúť, nie je niekedy na škodu pozrieť sa na vizualizáciu toho, čomu je lepšie sa nabudúce vyhnúť. Niektoré stravovacie návyky proste nemusia byť pre naše zdravie zrovna prospešné, aj keď vyzerajú nevinne.

Cola a mlieko, áno alebo nie?

Vezmite si napríklad toľko obľúbenú colu a mlieko. Viem, poviete si, že tieto nápoje by pil naraz naozaj len málokto a že akékoľvek rady sú tu teda zbytočné. Iste, máte pravdu, ale predstavte si situáciu, kedy obed napr. zapijete vychladenou colou a za nejaký čas si dáte napríklad mliečny kokteil. Látky obsiahnuté v cole a mlieku spolu môžu v žalúdku aj cez nejaký časový rozostup silne reagovať a vám potom nemusí byť práve najlepšie.

Ak vás zaujíma, čo taká kombinácia vo vašom žalúdku vyvolá, nie je nič jednoduchšie ako si to vyskúšať nanečisto, na stole. Vezmite priehľadný pohár a naplňte ho asi z troch štvrtín colou. Až sa pena na hladine rozptýli, prilejte mlieko, ale nie až po okraj, len tak, aby ste mohli potom pohár doliať zvyškom coly. Tekutiny premiešajte a nechajte odstáť asi 2 hodiny. Po tejto dobe uvidíte, že v spodnej časti pohára sa vytvorila hnedá hutnejšie vrstva a nad ňou svetlo hnedá, pomerne priehľadná kvapalina.

Tajomstvo spočíva v zložení coly, ktorá obsahuje:

  • vodu
  • oxid uhličitý
  • farbivo karamel
  • fruktózovo-glukózový sirup
  • prírodná aróma, a v neposlednom rade tiež
  • kyselinu fosforečnú.

Látka uvedená na poslednom mieste reaguje s vápnikom, ktorý je obsiahnutý v mlieku, a výsledkom je práve vytvorenie hutnej hmoty, ktorá sa oddelí od kvapaliny a klesne na dno. Takto to vyzerá aj v našom žalúdku, keď tieto nápoje spracováva súčasne alebo s kratším časovým odstupom.

Až si budete nabudúce dávať kokteil z mlieka alebo colu, myslite na to a vyhnete sa tak nepríjemným ťažkostiam.

 

Prečítali ste si článok až do konca? Zaujal Vás? Potom môžte prácu redaktora odmeniť tým, že dáte článku na Facebooku lajk alebo ho budete zdieľať ďakujeme.

Upozornenie: Tento článok má len informačný charakter a jedná sa o preklad zo zahraničných webov. Nenahrádza lekársku liečbu, vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.
Prehlasujeme, že autori ani prevádzkovateľ webu nepreberajú zodpovednosť za prípadné ujmy spôsobené využívaním liečebných metód v tomto článku.
Hoci sú recepty, rady alebo liečebné metódy v tomto článku písané s najlepším svedomím autora textu, ich použitie je na vlastné nebezpečenstvo a malo by prebiehať výhradne po konzultácii s vaším lekárom.

You Might Also Like