Zamýšľali ste sa už niekedy nad tým, čo je to vlastne zdravá strava? Izraelskí vedci z Weizmannovho inštitútu urobili pokus na 800 dobrovoľníkoch a prišli k zaujímavého záveru – aj keby každý z nás jedol to isté jedlo, u každého zapôsobí a vstrebe sa ináč. Výsledky štúdie dokázali, že výsledky úbytku hmotnosti vďaka diéte sa môžu značne líšiť kvôli metabolizmu, ktorý je u každého iný.
Individuálna strava:
Počas jedného týždna 800 dobrovoľníkov skonzumovalo raňajky, ktoré obsahovali 50g uhľohydrátov. Aj napriek tomu, že konzumovali rovnakú potravu, hladina cukru v krvi sa značne u každého líšila. To vyvracia fakt, že niektoré potraviny sú rovnako zdravé pre všetkých. Dr. Eran Elhaik, vedúci výskumník Weizmanského inštitútu hovorí : „Experiment sa ukázal byť veľmi dôležitým, pretože dokázal, akí sme nepresní ohľadom toho, čo jeme a aké miesto má jedlo v našom živote.“
Glykemický index potravy, pomocou ktorého sme stanovili hladinu cukru v krvi, nemožno objektívne merať, ale musí byť prispôsobený každej osobe. “ To vysvetľuje, prečo u niektorých diéta funguje, zatiaľ čo u ostatných nie. Napríklad poznáme prípad 45-ročného pacienta, ktorý mal obezitu a nábeh na cukrovku. Po mnohých diétach stále nedokázal schudnúť až sa konečne dokázalo, že hladinu cukru mu zvyšovala konzumácia paradajok. A hoci si každý myslí, že paradajky sú zdravé, nie je to pravda.“
Bohužiaľ neexistuje nejaká univerzálna správna strava pre všetkých. No musíte zistiť, čo vášmu telu prospieva a čo nie. Musíte študovať a pozorovať svoje telo. Dr. Elhaik tvrdí, že netreba sa držať štandardného vzorcu pre zdravé stravovanie. V niektorých prípadoch môže ešte viac uškodiť.
Dodržiavate aj vy nejaké špeciálne diéty? Napíšte svoj názor do komentárov a nezabudnite článok zdieľať.
ZDROJ: takprosto.cc