Neobsahujú cholesterol ani soľ, minimum tuku, ale veľa vlákniny a takmer všetky známe vitamíny a mnohé cenné minerály. Nie nadarmo sa jablká označujú za najzdravšie ovocie na svete. Ich vplyv na fungovanie ľudského tela je obrovský. Spomeňte si na staré anglické príslovie: „Jablko denne drží lekára ďalej odo mňa“. Ako bude vaše telo reagovať, ak každý deň zjete aspoň jedno jablko (so šupkou!)? Prečítajte si o šiestich zmenách, ktoré môžete očakávať.
1. Vybieliš si zuby
Jablká sa často nazývajú „prírodná zubná kefka“. A to z niekoľkých dôvodov. Po prvé, konzumácia tvrdého ovocia odstráni zo zubov zubný povlak; po druhé, konzumácia jabĺk zvyšuje tvorbu slín, čo znamená menej baktérií v ústach a ochranu pred zubným povlakom.
2. Budete sa lepšie chrániť pred rakovinou
Zlúčeniny prítomné v šupke jabĺk (tzv. triterpenoidy) preukázateľne zabíjajú rakovinové bunky alebo aspoň brzdia ich rast. Týka sa to rakoviny prsníka, pečene a čriev vrátane hrubého čreva (dodatočnú ochranu pred týmto typom rakoviny poskytuje vláknina, na ktorú sú jablká bohaté).
3. Očistite svoje telo od toxínov
Organické kyseliny obsiahnuté v jablkách pomáhajú telu zbaviť sa toxínov a nepotrebných odpadových látok a antioxidant kvercetín viaže ťažké kovy prítomné v tele. Fajčiari a obyvatelia smogom znečistených miest by preto mali dbať najmä na pravidelnú konzumáciu jabĺk.
4. Schudnete
Jablká patria k najmenej kalorickým druhom ovocia (100 g obsahuje len niečo vyše 50 kcal), obsahujú veľa vlákniny, ktorá vás zasýti, a zlúčeniny (napríklad kyselinu ursolovú), ktoré urýchľujú spaľovanie kalórií – to všetko robí z jabĺk ideálneho spojenca v boji za štíhlu postavu.
5. Zbavíte sa tráviacich problémov a zápchy
Pektín obsiahnutý vo vláknine v jablkách napomáha činnosti čriev tým, že uľahčuje vylučovanie odpadových látok. Okrem zmiernenia zápchy je ďalšou výhodou aj zníženie rizika nepríjemného problému hemoroidov.
Je tiež známe, že polyfenoly obsiahnuté v jablčnej šupke potláčajú zápalové ochorenia čriev.
6. Posilnite svoje srdce, vyhnite sa infarktu
Vďaka vysokému obsahu vlákniny jablká znižujú vstrebávanie cholesterolu, čím zabraňujú ateroskleróze a infarktu. Okrem toho draslík obsiahnutý v jablkách zabezpečuje správnu činnosť srdca a ostatných svalov.
Pred niekoľkými rokmi vedci z Oxfordskej univerzity dokonca zistili, že jablká zlepšujú stav srdca a ciev v podobnej miere ako lieky, ale bez vedľajších účinkov.
Prečítali ste si článok až do konca? Zaujal Vás? Potom môžte prácu redaktora odmeniť tým, že dáte článku na Facebooku lajk alebo ho budete zdieľať ďakujeme.
Upozornenie: Tento článok má len informačný charakter a jedná sa o preklad zo zahraničných webov. Nenahrádza lekársku liečbu, vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.
Prehlasujeme, že autori ani prevádzkovateľ webu nepreberajú zodpovednosť za prípadné ujmy spôsobené využívaním liečebných metód v tomto článku.
Hoci sú recepty, rady alebo liečebné metódy v tomto článku písané s najlepším svedomím autora textu, ich použitie je na vlastné nebezpečenstvo a malo by prebiehať výhradne po konzultácii s vaším lekárom.
Zdroj: kobieta.onet.pl