Chyby pri rozmrazovaní mäsa, ktoré robíme takmer všetci…

Nie vždy máme šancu pripraviť jedlo z čerstvého mäsa. Väčšinou si mäso zo zabíjačky dáme do mrazničky, kde je aj niekoľko mesiacov, alebo si kupujeme mrazené produkty v supermarkete.

Keď chceme z mrazeného mäsa niečo pripraviť, začína proces rozmrazovania, ktorý je dlhý a nepríjemný. Dnes sme si pre vás pripravili rôzne triky, ktoré vám pomôžu rýchlo odmraziť mäso a taktiež si niečo povieme o zlých technikách, ktoré škodia nášmu zdraviu.

Chyby pri rozmrazovaní mäsa, ktoré robíme takmer všetci: 

Horúce rozmrazovanie:
Nedávajte mäso z mrazničky do horúcej či dokonca teplej vody. Vytvoríte ideálne prostredie pre vývoj škodlivých a hnilobných baktérií. Možno vás to prekvapí, no mäso sa musí rozmrazovať v studenej vode, ideálne keď má teplotu 0 stupňov. Je to rýchle a bezpečné.

Opakované rozmrazovanie?:
Zapamätajte si: mäso nerozmrazujte viackrát! Ak ste rozmrazili mäso, pripravili ste jedlo a ešte vám niečo ostalo, nevkladajte ho znova do mrazničky. Buď z neho pripravte niečo iné, alebo ho dajte do chladničky na jeden deň a potom z neho znova niečo vytvorte. Opätovné zmrazenie a rozmrazovanie zbavuje mäso mnohých chuťových vlastností, jedlo nemusí chutiť tak, ako by ste mohli očakávať. Okrem toho sa hromadí na ňom veľa rôznych parazitov.

Rozmrazovanie medzi inými produktmi:
Nezmrazujte mäso medzi zeleninou (dokonca ani mrazenou), korením a inými výrobkami. Táto kombinácia len podporuje množenie škodlivých organizmov. Okrem toho by sa nemali rozmrazovať dva druhy mäsa v jednej miske. Pred umiestnením mäsa do jednej nádoby s inými produktami sa uistite, že je úplne rozmrazené.

Umývanie mäsa:
Neumývajte mäso, pokiaľ sa úplne nerozmrazí. V opačnom prípade sa usadia rôzne druhy baktérií vo vašom umývadle alebo na vašich rukách.

Rozmrazovanie v chladničke:
Niektoré gazdinky sú zvyknuté rozmrazovať mäso v chladničke na hornej časti. Skutočne to tak funguje, no najlepšie je rozmrazovať mäso na najnižšej poličke v nejakej nádobe. V opačnom prípade z hornej poličky kvapká krv a tekutiny na iné produkty, čím sa vytvára prostredie pre vývoj baktérií a húb.

Rozmrazovanie fénom:
Znie to vtipne, ale veľa ľudí, najmä začiatočníci, to tak robia. Zmrazené mäso nemôžeme rozmrazovať teplým vzduchom, taktiež nie je vhodné dať ho do mikrovlnky. Jeho vonkajšia vrstva sa prehrieva a vnútri ostáva ľad.

Príprava rozmrazeného mäsa:
Myslíte si, že najlepšie je rozrezať mrazené mäso na tenké kúsky a potom ho vyprážať na panvici? Môžete to tak robiť, ale nie je to najlepší spôsob. Mäso bude síce zvonku vyzerať dobre, ale vnútri bude tvrdé.

Nezabudnite si pri práci s mäsom neustále umývať ruky. Baktérie sú všade okolo nás, preto sa musíme starostlivo zaoberať nielen prípravou mäsa, ale aj skladovaním a rozmrazovaním.

A ako rozmrazujete mäso vy?

ZDROJtakprosto.cc

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com