Slanina je 100x užitočnejšia ako olivový olej! Neuveríte čo sa stane s vašim telom, ak ju budete konzumovať každý deň…

Spread the love

Vždy som verila, že olivový olej je jedným z najužitočnejších produktov prírody. Používali sme ho ako súčasť šalátových dresingov, ale aj pri varení rôznych chutných jedál. Ukázalo sa však, taký produkt živočíšneho pôvodu, akým je slanina, by mohol ľahko zvíťaziť nad olivovým olejom.

 

Fakt, že slanina môže byť užitočnejšia ako olivový olej, bol založený anglickými vedcami z univerzity De Montfort. Vykonali sériu štúdií o účinku rastlinného oleja na ľudské telo.

Výskumníci uviedli, že hoci výhody takého produktu sú dobre známe, pri varení olivového, kukuričného a slnečnicového oleja škodíme svojmu zdraviu. A to je dôvod, prečo sme si pre vás pripravili užitočné informácie, ktoré vám pomôžu najmä vtedy, ak dodržiavate zdravý životný štýl.

Vedci dospeli k záveru, že rastlinný olej je veľmi užitočný len v surovej forme. Pri vyprážaní tento produkt uvoľňuje aldehydy – látky, ktoré majú škodlivý účinok na naše telo.

Autori štúdie uviedli živý príklad: tvrdia, že v rybách varených v rastlinnom oleji (slnečnica, kukurica, oliva) je obsiahnutých 200-krát viac aldehydov, než umožňujú bezpečnostné normy.

Použitie toxických aldehydov v potravinách alebo vdýchnutie týchto toxických zlúčenín vedie k zvýšenému riziku vzniku rakoviny a rôznych srdcových ochorení.

Najlepšie, čo môžete urobiť pre vaše zdravie, je vzdanie sa slnečnicového oleja. Anglickí vedci tvrdia, že na prípravu jedál je lepšie používať slaninu alebo maslo.

Čo sa stane keď začneme používať slaninu a bravčovú masť?

 

V prospech tohto záveru hovoria aj výsledky 20-ročnej štúdie, ktorá sa venovala chemikáliám uvoľňujúcim sa pri ohreve rôznych jedlých tukov. Bravčový tuk obsahuje mononenasýtené mastné zlúčeniny, ktoré pri zahrievaní nevypúšťajú toxické látky.

Slanina obsahuje polynenasýtenú kyselinu arachidónovú, ktorá obsahuje množstvo užitočných vlastností: má pozitívny účinok na mozog, obličky, srdce a tiež odstraňuje škodlivý cholesterol z krvi. Tento tuk obsahuje veľa vitamínov A, D, E, rovnako ako karotén. Pomáha udržiavať imunitu a zlepšuje celkový stav tela, najmä v chladnej sezóne.

Vedci tvrdia, že jedlo, opakovane zohrievané v starom oleji získava škodlivé látky, ktoré vznikajú pri rozklade mastných kyselín. Niektoré z nich vychádzajú pomocou pary von, no väčšina stále zostáva v jedle. Tieto aldehydy sú príčinou malígnych nádorov, rovnako ako aj Alzheimerovej či Parkinsonovej choroby.

Toto je dôvod, prečo anglickí vedci odporúčajú používať na prípravu pokrmov s použitím vysokých teplôt slaninu alebo masť.

Čo uprednostňujete vy? Podeľte sa s nami o vaše názory v komentároch!

 

 

Prečítali ste si článok až do konca? Zaujal Vás? Potom môžte prácu redaktora odmeniť tým, že dáte článku na Facebooku lajk alebo ho budete zdieľať ďakujeme.

Upozornenie: Tento článok má len informačný charakter a jedná sa o preklad zo zahraničných webov. Nenahrádza lekársku liečbu, vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie. Všetky potrebné kroky najprv konzultujte so svojím lekárom / lekárnikom.

zdroj:takprosto.cc

You Might Also Like