Pokiaľ jete banány a všimli ste si na nich tieto biele vlákna, potom si prečítajte toto: Väčšina ľudí o tomto vôbec netuší, a pripravuje sa o…

Spread the love

Milujete banány a vždy ste tápali nad tým, k čomu sú tie biele vlákna, ktorá na Vás zakaždým, keď lúpe banán, vykukujú? Tak čítajte ďalej a dozviete sa to.

 

Zdroj mnohých vitamínov a minerálov

Banány milujú takmer všetci po celom svete a vďaka svojej jedinečnej a sladkej chuti je jedným z najobľúbenejších druhov ovocia vôbec. Obsahujú celý rad vitamínov a minerálov, napríklad:

  • vitamín B1, B2, B6, C a E
  • kyselinu listovú
  • horčík, železo a draslík

Kvôli týmto živinám sú veľmi často doporučované tehotným ženám, ale aj chorým ľuďom, ktorí sa stretávajú so srdcovou arytmiou či angínou pectoris.

Čo sú tie biele vlákna

Určite ste si niekedy pri ich konzumácii všimli výrazných bielych vlákien. Tieto vlákna sa nazývajú floémy alebo sekundárna kože. Vďaka nim prebieha na banánoch fotosyntéza. Poskytujú teda banánom živiny a vitamíny, ktoré potrebujú, aby mohli rýchlo rásť a zrieť. Vlastne je to niečo podobné, ako je u ľudí, alebo zvierat cievna sústava.

Vlákna sú úplne neškodné, preto ich nemusíte zakaždým hneď vyhadzovať. Ich chuť síce nie je tak výrazná, ale môžete ich pokojne zjesť, pretože sú rovnako výživné ako sám banán. Obsahujú aj vitamín A a B6 a pre ľudské telo veľmi potrebný draslík. Dokonca majú viac vlákniny, než samotná dužina. Takže si ich pokojne nabudúce pridajte do svojej obľúbenej rannej kaše alebo do smoothie. Aj podľa nich rýchlo spoznáte zrelosť banánu. Ak sa vlákna u banánu držia a samé neodpadávajú, tak pravdepodobne ešte banán dostatočne nedozrel, ak však šupku olúpete a biele vlákna na Vás doslova vypadnú, je najvyšší čas pre jeho konzumáciu.

Ak by sme chceli spotrebovať celý banán, môžeme využiť aj jeho šupku, ktorá je skvelá pre veľa vecí. Vďaka obsiahnutým polysacharidom rýchlo napomáha k zmierneniu prejavov pri začervenaní kože či svrbení. V domácnosti ju môžeme použiť aj ako hnojivo pre naše kvety alebo pre pestovanie domácej zeleniny. Šupka totiž obsahuje veľké množstvo fosforu a draslíka, ktoré zapríčiňujú rýchlejší rast a bohaté kvitnutie rastlín.

Tak čo, rozmyslíte si nabudúce, než nejakú časť banánu vyhodíte?

 

Prečítali ste si článok až do konca? Zaujal Vás? Potom môžte prácu redaktora odmeniť tým, že dáte článku na Facebooku lajk alebo ho budete zdieľať ďakujeme.

Upozornenie: Tento článok má len informačný charakter a jedná sa o preklad zo zahraničných webov. Nenahrádza lekársku liečbu, vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie.
Prehlasujeme, že autori ani prevádzkovateľ webu nepreberajú zodpovednosť za prípadné ujmy spôsobené využívaním liečebných metód v tomto článku.
Hoci sú recepty, rady alebo liečebné metódy v tomto článku písané s najlepším svedomím autora textu, ich použitie je na vlastné nebezpečenstvo a malo by prebiehať výhradne po konzultácii s vaším lekárom.

You Might Also Like