Červená repa je zázrak: 10 vecí, pre ktoré by sme ju mali jesť. Pripravte si ju takto, aby ste z nej vyťažili maximum.

Zdieľajte článok na

Vedci už roky intenzívne analyzujú účinky červenej repy pre ľudské zdravie. Dokonca, ide podľa nich o jeden z najvýznamnejších zdrojov antioxidantov, ktorý vypestujeme v našich zemepisných šírkach. Červená repa pomáha pri chudnutí, ale má tiež významný účinok ako prevencia vzniku rakoviny.

Červenú repu a výťažky z nej obsahujú mnohé produkty, ktoré kupujeme za nemalé peniaze v lekárni. Najlepšie je však dopriať si ju tak, ako sa vyskytuje bežne v prírode – v podobe zeleniny z našich polí. Jej účinky na naše zdravie za to rozhodne stoja.  Poradíme, čo s ňou je potrebné urobiť, aby bola najzdravšie.

Zlepšuje zrak

Mnohé štúdie skúmali látky, ktoré obsahuje koreň červenej repy a prišli k zisteniu, že posilňuje zdravie oka a zlepšuje zrak aj v zrelom veku. Možno ste sa aj sami stretli s tým, že váš očný lekár túto potravinu pre zdravie očí odporučil.

Jedzte červenú repu tak často, ako sa dá – toto všetko dokáže:

  • detoxikuje organizmus a pôsobí ako silný antioxidant,
  • zabraňuje zápche a vysoký obsah vlákniny prospieva zdraviu čriev,
  • znižuje hladinu škodlivého cholesterolu,
  • pomáha pri chudnutí, dodáva energiu a zrýchľuje trávenie i metabolizmus,
  • obsahuje látku betaín, ktorá reguluje metabolizmus tukov, čistí pečeň a pomáha tiež znižovať krvný tlak,
  • dôležitá v tehotenstve – obsahuje kyselinu listovú, ktorá je dôležitá pre správny vývoj plodu,
  • lieči aterosklerózu – prospieva zdraviu ciev a tepien, zvyšuje ich elasticitu a priechodnosť,
  • pomoc pri zápaloch močových ciest – má močopudný účinok,
  • analgetický účinok – pôsobí proti bolesti,
  • obsahuje súbor unikátnych stopových prvkov, ktoré v tejto kombinácii nikde inde nenájdeme,
  • bohatá na jód – dôležitá pri liečbe ochorení štítnej žľazy.

Nie je jedno, ako a kedy ju jete!

Nie je prekvapením, že červená repa má navyše liečivých látok na jeseň, teda krátko po tom, čo sa vyberie z pôdy. Aj potom je však veľmi prínosná pre naše zdravie a to hlavne počas zimných mesiacov. Stále platí, že najzdravšia je červená repa surová – preto sú šťavy a šaláty z nej považované za najzdravšie. Podľa odborníkov na výživu a tiež lekárov je však červená repa veľmi liečivá aj po tepelnej úprave – neplatí totiž, že teplo v nej zabije všetko dobré, musíte však vedieť, ako ju upraviť.

Živiny je však potrebné uchovať správnou prípravou. Platí, že najviac z červenej repy vyťažíte, pokiaľ ju uvaríte celú v šupke v tlakovom hrnci, alebo upečiete v alobale. Pokiaľ ju olúpete pred tepelnou úpravou, prípadne pečiete bez ochrannej vrstvy alobalu, prichádzate o množstvo cenných živín. Nie je však pravdou, že červená repa v boršči, zaváraná, olúpaná a uvarená ako zemiaky, či pečená bez alobalu nemá žiadne živiny. Aj tá je zdravá a prospešná pre telo, ale mení sa pomer živín v nej.

 

Prečítali ste si článok až do konca? Zaujal Vás? Potom môžte prácu redaktora odmeniť tým, že dáte článku na Facebooku lajk alebo ho budete zdieľať ďakujeme.

Upozornenie: Tento článok má len informačný charakter a jedná sa o preklad zo zahraničných webov. Nenahrádza lekársku liečbu, vyšetrenie lekárom ani konzultáciu iným odborným zdravotníckym pracovníkom. Príspevky môžu obsahovať informácie, ktoré sa nezhodujú s názormi redakcie. Všetky potrebné kroky najprv konzultujte so svojím lekárom / lekárnikom.

zdroj: zeny.osobnosti.cz


Zdieľajte článok na

You Might Also Like